Kysyntäjoustolla lyömme kaksi kärpästä yhdellä iskulla – leikkaamme sähkölaskua ja säästämme ympäristöä

Kysyntäjoustopalvelu

Sähkön hinta ja kulutus on viime aikoina olleet ylivoimaisesti painavin puheenaihe Suomessa – eikä syyttä.

Joulukuussa 2021 pörssisähkön hinta oli kaksi kertaa korkeampi kuin normaalisti. Se johtui osittain pakkasesta, mutta myös tuuli- ja vesivoiman puutteesta. Kiinteistöjen omistajille oli onni, että useimmat kiinteistöt Suomessa ovat kiinteiden sähkösopimusten piirissä. 

Tulevaisuutta on kuitenkin vaikea ennustaa ja siksi kiinteistöjen omistajien tulisikin löytää uusia ratkaisuja siihen, miten sähkönkulutusta voisi tehostaa, vähentää sekä ohjata uusiutuvien energialähteiden pariin. Se on fiksua sekä kustannusten, että ympäristön kannalta – ja yksi syy, miksi Kapacity perustettiin. 

Kapacityn idea sai alkunsa kiinteistöjen energiankulutuksen vähentämisestä. Halusimme löytää helpon tavan vähentää kiinteistöjen sähkönkulutusta ja automatisoida sitä käyttämällä kysyntäjoustoa sekä kannustaa useampia yrityksiä käyttämään uusiutuvaa energiaa.

Kysyntäjousto voi kuulostaa kömpelöltä sanaparilta, mutta Kapacityn kohdalla kyse on siitä, että ohjelmistomme kytketään osaksi rakennusten LVI-järjestelmiä, sähkömittareita ja lämpöpumppuja. Sitten se seuraa reaaliajassa rakennusten sähkönkulutusta ja optimoi sitä niin, että sähköä kulutetaan silloin kun sitä tarvitaan ja kun sähköverkossa on eniten  paljon uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.  

Yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa sitä, että ohjelmisto sammuttaa toimiston tyhjistä huoneista ilmanvaihdon hetkellisesti, kun huoneet eivät ole käytössä. Lyhyen optimoinnin ajan huone ei ehdi kylmenemään, kun taas pitkässä juoksussa kiinteistö säästää sekä luontoa, että omaa kulutustaan. 

Kapacityn pilvipohjainen ohjelmisto sai alkunsa, jossa kehitimme sitä tiimimme kanssa entistä paremmaksi. Ensimmäisten asiakkaiden, kuten NIBEn ja Y-Säätiön kanssa olemme saaneet siitä toimivan ja räätälöitävän paketin jokaiselle kiinteistölle.


 Säätämällä sähkönkulutusta rakennuksen kuluja voi leikata monella tavalla

Kun kiinteistön sähkönkulutusta seurataan ja säädellään, sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid tarjoaa siitä rahallisen vastikkeen. Kapacityn tarjoama sähkönkulutuksen säätö vähentää tarvetta lisätä fossiilista sähköntuotantoa valtakunnan verkossa. Fingridille on lähtökohtaisesti halvempaa pyytää kiinteistöjä vähentämään kulutusta kuin sähköntuottajia lisäämään tuotantoa.

Osallistumalla kysyntäjoustoon Kapacityn palvelun kautta on mahdollista vähentää sähkölaskua jopa 25%. Sähkölaskun vähentymä muodostuu Fingridin maksamasta korvauksesta ja alhaisemmista sähkönsiirron maksuista.

Käytännössä Kapacityn ohjelmisto optimoi lämpöpumpun käyttöä ajoittamalla sitä kellonaikoihin, jolloin verkkovirrassa on uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Näin voidaan myös vähentää rakennuksen hiilidioksidipäästöjä jopa 10-15 prosenttia. 

Kun rakennuksessa seurataan ja säädellään sähkönkäyttöä se voi myös saada tehokkaamman energialuokituksen, mikä nostaa rakennuksen arvoa. 

Kapacityn ohjelmiston käyttäjä eli huoltoyhtiön tai rakennuksen omistajan ei myöskään tarvitse painaa nappeja tai valvoa alati päivittyvää ja ilmoituksia tykittävän sovelluksen ääressä vaan ohjelmisto hoitaa kaiken automaattisesti, etänä. 

Kulutuksen säätely on tulevaisuutta 

Ilmastonmuutoksen myötä tarve vähentää fossiilista energiankulutusta rakennuksissa tulee kasvamaan, jolloin myös sähkönkulutus kasvaa. Siksi kysymys kuuluu: miten varmistamme sen, että sähköä käytetään tulevaisuudessa kestävällä tavalla ja luontoa säästäen?  

Uskomme vahvasti siihen, että useampi kiinteistönomistaja haluaa löytää helppoja tapoja optimoida rakennustensa energiankulutusta. Kapacity mahdollistaa tämän, uusiutuvien energialähteiden kanssa. Uskomme vahvasti maailmaan, jossa kiinteistöt käyttävät pelkästään uusiutuvaa energiaa. Siihen on vielä matkaa, mutta Kapacityn ohjelmiston avulla tuo matka on lyhentynyt roimasti. 

Voit lukea lisää Kapacityn älykkäästä lämmityksen ohjauspalveluista täältä

Faktalaatikko – Kolme vinkkiä Kapacityn ohjelmistoa harkitseville

  1. Sähköä tuotetaan entistä enemmän uusiutuvalla energialla, mikä lisää sähköntuottajien tarvetta tasapainottaa sähkönkulututusta ja tuotantoa yhdessä kuluttajien kanssa. Tätä kutsutaan kysyntäjoustoksi. Kysyntäjoustoa ei kuitenkaan voi tehdä kaukolämmöllä. Maalämpökohteet sen sijaan soveltuvat kysyntäjoustoon erinomaisesti.
  1. Selvitä, voisiko rakennuksesi tai kerrostaloasi lämmittää ja viilentää lämpöpumpulla. Niiden kulutusta voi nimittäin tehostaa merkittävästi Kapacityn ohjelmistolla. Lämpöpumppujen myynti kasvoi viime vuonna Suomessa 25 prosentilla. Kysy siis asiantuntijalta, miten sinunkin rakennuksesi voisi hyötyä lämpöpumpun lämmityksestä ja viilennyksestä.  
  1. Isompi on parempi. Kapacityn ohjelmistolla voi periaatteessa säännellä leivänpaahtimenkin sähkönkulutusta. Mutta, ohjelmistosta saa parhaimmat tehot ja säästöt, kun sen kytkee säätämään kerrostalojen tai jopa ostoskeskuksien kokoisten rakennusten sähkönkulutusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *